9-weekse Compassietraining ...

Start: woensdagavond 4 september

De Compassietraining bestaat uit 9 bijeenkomsten van 2 1/2 uur

tijdstip:

9 woensdagavonden, 19.30-22.00 uur 

data:

4, 11, 18, 25 september

2, 9, 16, 23, 30 oktober

 

locatie:

Gezondheidscentrum "Gulden Hart" ruimte van 'MindfulnessInMotion', Bakenbergseweg 72, Arnhem

kosten:

€ 495,00. Dit is inclusief:

 • kennismakingsgesprek
 • koffie en thee tijdens de avonden
 • nieuwe begeleide meditaties (audiobestanden)
 • werkboek

(De training kost € 595,00 exclusief BTW als de werkgever betaalt)

 

Opgave Compassietraining

Naam *
E-mail *
Telefoonnummer *
Bericht *

Voor wie ...

De Compassie training (MBCL Mindfulness-Based Compassionate Living) is een vervolgtraining voor iedereen die een Mindfulness Basistraining (MBSR/MBCT) heeft gevolgd.

Doelen van de training:

 • het ontwikkelen van een milde en vriendelijke houding naar jezelf en anderen
 • vooral ook in moeilijke momenten
 • het uitbreiden van je vaardigheden in het omgaan met ongemak, pijn of stress
 • en praktische oefeningen voor het dagelijks leven.

Compassie, zeker op het moment dat je het moeilijk hebt.

Iedereen kent in zijn leven momenten dat het niet mee zit. Of het nu gaat om werk, gezondheid of relaties, we krijgen allemaal wel ergens tegenslagen te verwerken. Daarnaast hebben we ook allemaal te maken met onze eigen onvolkomenheden.

Onze eerste reactie op moeilijkheden en op negatieve emoties is om ze te onderdrukken of ons ertegen te verzetten. Dat verzetten gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van zelfkritiek of schaamte of een defensieve houding. Het blijkt echter dat onze emotionele pijn alleen maar erger wordt als we ons verzetten. Onderdrukken van moeilijke gevoelens en gedachten is als een bal onder water proberen te houden; het kost veel energie en uiteindelijk lukt het niet.

In de Compassietraining leer je om je niet langer te verzetten tegen moeilijke gevoelens en ze te accepteren. Je leert omgaan met jezelf zoals een goede vriend met jou zou omgaan op momenten dat je het moeilijk hebt. Je leert je eigen onvolkomenheden te accepteren en meer aanwezig te zijn in het hier en nu. Je zult evenwichtiger omgaan met de onvermijdelijke tegenslagen in je leven.

Daarnaast leer je ook je bewust te zijn van mooie momenten en ervan te genieten. Omdat het milder en vriendelijker naar jezelf zijn direct invloed heeft op hoe je naar anderen en de wereld kijkt, zul je meer sociale verbondenheid ervaren. Je zult je lichter en gelukkiger voelen.

Zelfcompassie is niet egoïstisch. Het maakt dat je goed voor jezelf zorgt en daardoor ook meer begrip, ruimte en compassie voor anderen hebt.

Wat is Compassie ...

Hoe zou het zijn als je wat minder streng voor jezelf zou zijn? Als je met jezelf zou omgaan zoals een goede vriend met je omgaat, zeker op momenten dat het tegenzit?

Compassie is het vermogen om je betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van jezelf als dat van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en bereidheid om daarin verantwoordelijkheid te nemen.

De compassietraining is ontwikkeld als vervolgtraining op de mindfulnesstraining om mindfulness en mildheid te blijven oefenen.

Het werkt bevrijdend om minder kritisch te zijn naar jezelf. De angst voor het oordeel van anderen wordt daardoor minder. Juist in momenten van stress en tegenslag, helpt het als je in staat bent om jezelf en de wereld om je heen, vriendelijker tegemoet te kunnen treden.

Zelfcompassie is een belangrijke pijler voor wie gelukkig wil leven. Wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe zelfcompassie je veerkracht, optimisme, doorzettingsvermogen, welbevinden en empathie verhoogt en samengaat met een betere gezondheid. Je ontwikkelt een gezonde relatie met jezelf en meer empathie en openheid naar anderen toe.

 • Er is een sterk verband tussen zelfcompassie en een verminderde aanwezigheid van negatieve gemoedstoestanden zoals depressie, angstige gevoelens, stress, schaamte en een negatief lichaamsbeeld.
 • Er is ook een sterke relatie tussen zelfcompassie en aanwezigheid van positieve gemoedstoestanden zoals geluk, tevredenheid met het leven, en optimisme.
 • Tevens is er een sterke relatie met een betere fysieke gezondheid.