Mindful Parenting | Nieuwsbrief augustus 2018

Het grootbrengen van kinderen is voor velen van ons de meest verantwoordelijke en arbeidsintensieve taak van het leven. Het voelt als de belangrijkste 'baan' die we ooit zullen hebben en het zijn van een goede vader of moeder onze hoogste ambitie in het leven.

Het opvoeden van kinderen zorgt voor intense ervaringen, we kunnen veel liefde, voldoening en trots ervaren. Tegelijkertijd kunnen onze kinderen ook andere heftige emoties oproepen zoals gevoelens van verdriet, schaamte, frustratie, onmacht, bezorgdheid, angst, boosheid.... Omdat ze ons zo nabij zijn raakt alles wat met onze kinderen te maken heeft ons intens.

Het kan dan ook niet anders dat we soms (of vaker) stress ervaren in de opvoeding. Niet alleen omdat we het zo goed willen doen, maar ook omdat de fase in ons leven waarin we kinderen krijgen een intensieve periode is. We combineren drukke banen en een rijk sociaal leven met een gezin. Het vraagt om een enorme verandering in hoe we onze tijd, aandacht en energie verdelen. Soms lijkt het gezinsleven en het opvoeden van onze kinderen meer op één van de 'to-do' dingen op ons lijstje dan op ons echte leven.
Ook kunnen we bij het zorgen voor onze kinderen en ons gezin soms vergeten voor onszelf te zorgen.

In de Mindfulnesstraining wordt duidelijk dat veel gedrag en reacties automatisch verlopen. Met name wanneer we stress ervaren zijn we reactief.
Mindful ouderschap is een methode om stress in de opvoeding en ouderlijke reactiviteit te herkennen, te begrijpen en te verminderen. De kwaliteit van de opvoeding en de interactie tussen ons en onze kinderen verbetert hierdoor.

Zelf heb ik ervaren wat Mindful ouderschap in mijn gezin aan rust heeft gebracht.
Ik ben me veel meer bewust van mijn eigen automatische patronen, aannames en oordelen. Mindfulness helpt mij om niet onmiddellijk in automatische reacties te schieten, maar echt te kijken en te luisteren naar mijn kinderen. Daardoor zie ik beter wat ze nodig hebben, en dat is lang niet altijd mijn advies of hulp. Soms is alleen maar luisteren al genoeg. En vaak ontdek ik dan dat mijn oordelen en aannames lang niet altijd waar zijn.
Mindfulness heeft me ook geleerd beter voor mezelf te zorgen. Goede zelfzorg is de basis van waaruit je ook goed voor anderen kunt zorgen. Ook al kunnen we op kracht een heleboel...., echte aandacht geef je niet op kracht. Echte aandacht is eigenlijk het mooiste geschenk dat je je kind kan geven. En oprechte aandacht kun je alleen geven als je 'over' hebt, als je eigen batterij voldoende opgeladen is.
Verder helpt het me om niet alle emoties van mijn kinderen over te nemen. Ik zou mijn kinderen het liefst alle ellende van de wereld willen besparen, maar weet ook dat dat niet kan. Mindfulness heeft me juist geleerd om te kunnen verdragen dat mijn kinderen pijn en tegenslagen kennen en te vertrouwen dat zij er zelf mee kunnen omgaan.
Ook heb ik meer compassie ontwikkeld. Juist bij het grootbrengen van kinderen is compassie voor jezelf heel waardevol. Al doe je nog zo je best, perfectie in opvoeding bestaat niet. Het is dan ook belangrijk om met een vriendelijke milde blik naar jezelf te kunnen blijven kijken. En steeds weer opnieuw te kunnen beginnen.
En tenslotte heeft mindfulness me gebracht dat ik stilsta bij het moment, dat ik kan genieten van mijn leven met mijn kinderen en van de rijkdom van mijn gezin.

De module Mindful Parenting is een vervolg op de achtweekse Mindfulnesstraining.
In vijf bijeenkomsten leer je met een frisse blik naar je kind kijken, en anders om te gaan met lastige situaties in je gezin. De lessen en de oefeningen helpen stress in de opvoeding te verminderen en de relatie tussen jou en je kind(eren) te verbeteren.

Wat houdt de module Mindful Parenting in?
We komen vijf avonden bij elkaar, met steeds twee weken ertussen. In de tussenliggende periode ga je zelf aan de slag met een werkboek en audio-oefeningen. Het meeste profijt heb je van deze training als je dagelijks thuis oefent. Door weer dagelijks thuis te oefenen is deze module meer dan een thematisch vervolg op de Mindfulnesstraining, het is ook een verdieping van je eigen mindfulnessvaardigheden en een mogelijkheid om mindfulness opnieuw een plaats te geven in je leven, een hernieuwd commitment.

De module Mindful Parenting is voor ouders en verzorgers:
* die al hebben ervaren hoe waardevol mindfulness in andere situaties is en handvatten willen om het ook in hun gezin toe te passen;
* van kinderen van elke leeftijd die bewuster willen omgaan met hun ouderschap en er meer van willen genieten;
* die niet langer het opvoeden als extra verplichting in hun drukke leven willen zien, maar juist meer willen ontspannen in het samenzijn van het gezin;
* die opvoedingsstress willen verminderen en het contact met hun kind willen verbeteren.

Praktische informatie:
Woensdagavonden: 19 september, 3 en 31 oktober, 14 en 28 november 2018
Tijd: 19.30 tot 22.00 uur
Locatie: ruimte van 'MindfulnessInMotion', Bakenbergseweg 72 Arnhem-Noord
Kosten: € 275 (inclusief materialen: werkboek en ausio-oefeningen)

Informatie of aanmelden Mindful Parenting:
Opgave via de site, klik hier:
https://mindfulnessvelp.nl/volwassenen/vervolgtraining-mindful-ouderschap
Voor vragen of overleg mag je me altijd bellen of mailen:
info@mindfulnessvelp.nl
06 30 11 12 90

Tue, 12 March