Startdatum 2020: woensdag 16 september

17.45-18.45 uur: jongeren (12-17 jaar)

Mindfulness voor kinderen en jongeren ...

Heb je soms last van stress of gepieker? Vind je het moeilijk om je aandacht bij taken te houden?

Dan kan Mindfulnesstraining jou helpen.


Wat is Mindfulness?

In de Mindfulnesstraining wordt kennis over stress gecombineerd met meditatietechnieken. Mindfulness helpt kinderen om hun concentratie te verbeteren en stressklachten te verminderen. In 8 bijeenkomsten van 1 uur leren ze in kleine groepjes prikkels en stress te herkennen en er anders mee om te gaan. Daarnaast krijgen de kinderen oefeningen om dagelijks thuis te doen.

Ouders worden ook betrokken bij de training. Ze krijgen wekelijks informatie en tips om hun kind te begeleiden bij de oefeningen.

Voor wie?

De Mindfulnesstraining is bedoeld voor kinderen en jongeren tussen de 10 en 17 jaar, die soms last hebben van stress of zich moeilijk kunnen concentreren. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld spanning ervaren bij toetsen of in nieuwe situaties. Zij kunnen last hebben van piekeren en slapen soms moeilijker in. Mindfulness helpt hen technieken aan te leren waardoor zij zich bewuster worden van de stress en zich beter kunnen ontspannen. Daarnaast is de Mindfulnesstraining geschikt voor kinderen die snel afgeleid zijn. Deze kinderen kunnen zich vaak moeilijk concentreren op taken thuis en op school. Mindfulness blijkt een positief effect te hebben op aandacht en helpt kinderen ook om minder snel impulsief en boos te reageren.

Praktische informatie ...


Start: 16 september 2020 Mindfulnesstraining voor jongeren, 8 woensdagmiddagen

17.45-18.45 uur: 12-17 jaar

Locatie:

Ruimte van 'MindfulnessInMotion', Bakenbergseweg 72, Gezondheidscentrum Gulden Hart (Arnhem Noord)

Data:

16, 23, 30 september, 7, 14, 28 oktober, 4 en 11 november

Kosten

€ 250, - Inclusief kennismakingsgesprek met ouders (en/of jongere), materiaal (werkboekje) en wekelijkse informatie per mail voor ouders. Dit is exclusief de app "Sitting still" €3,99 via de appstore.

Groep

Een groep bestaat uit 6-8 kinderen of jongeren (opgeven met eigen groepje (klasgenootjes, broertjes, zusjes, vriendjes enz.) mogelijk.

Opgaveformulier proefles of training

Naam kind
Leeftijd kind
E-mailadres ouder
Opgave proefles of training
Vraag of opmerking

Effecten die kinderen noemen ...

beter concentreren

rustiger

minder snel boos

beter kunnen ontspannen

minder piekeren

aardiger voor jezelf en anderen


Methode ...

Mindfulness maakt gebruik van meditatie- en yoga technieken.

Kinderen leren zich bewuster te worden van wat zij voelen in hun lichaam, hun emoties en gedachten. Zij worden zich beter en sneller bewust van hun eigen stress, afleidbaarheid, boosheid, impulsen enz. En leren hier adequater op te reageren. Door meditatie en yoga steeds meer toe te passen in hun dagelijks leven, helpt dit de kinderen beter te ontspannen en aandachtiger te zijn. De kinderen en jongeren krijgen een werkboek en audio-oefeningen als hulpmiddel om thuis te oefenen.

Contact met ouders

Voorafgaand aan de training vindt altijd vrijblijvend een (telefonisch) kennismakingsgesprek met ouders plaats. Daarna beoordelen we samen of de training passend is voor het kind of de jongere.

Voorafgaand aan de training heb ik een gesprek met ouders (en kind) als het gaat om een basisschoolkind om kennis te maken en te kijken of de cursus past. Met een jongere heb ik in ieder geval zelf contact, naast het contact met de ouders.

Wanneer het kind of de jongere gaat starten worden er afspraken gemaakt over de ondersteuning thuis. Gekeken wordt naar mogelijkheden voor de ouders om ook dagelijks aandacht aan de oefeningen te schenken, zodat de geleerde vaardigheden ook echt ontwikkeld worden.

De basisschoolkinderen kunnen de oefeningen thuis oefenen met een audio bestand, voor de jongeren is er een speciale app.

Na elke bijeenkomst krijgen ouders een mail met algemene informatie over het thema van de les, de aangeboden oefeningen en tips om thuis te begeleiden.