... Voor mij is er een leven vóór Mindfulness en een leven mét Mindfulness ...

Carolien Aarnink, gecertificeerd trainer Mindfulness, categorie 1, aangesloten bij de VMBN, VVM en AMT

Mijn naam is Carolien Aarnink. Bijna 25 jaar heb ik als leerkracht gewerkt in het Basisonderwijs. Zo'n tien jaar geleden heb ik kennis gemaakt met Mindfulness. Dit heeft voor mij veel veranderd in de manier waarop ik in het leven sta. Ik heb geleerd bewuster te leven, rust te vinden in de hectiek van alledag, minder zorgen te maken over de toekomst en meer te genieten van het moment. Niet alleen in mijn werk, maar ook in mijn gezin met 4 dochters heeft het tot meer rust, aandacht en ontspanning geleid.

Ik heb gemerkt dat als je eenmaal in aanraking gekomen bent met mindfulness het je niet meer loslaat. Het wil niet zeggen dat ik continu mindful door het leven ga, maar ik merk het wel op als ik over mijn grenzen ga, mijn aandacht kwijt raak of op de automatische piloot vaar.

Om dit ook met anderen te kunnen delen heb ik de 2-jarige postacademische opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Radboud universiteit in Nijmegen gevolgd. Daarnaast heb ik de opleiding tot kinder- en jongerentrainer afgerond aan de Academie voor Mindful Teaching (AMT) en de opleiding voor Mindfulness bij kinderen met AD(H)D en ASS en hun ouders aan de UvA in Amsterdam.

Naast Basistrainingen Mindfulness geef ik ook Vervolgtrainingen waaronder de Compassietraining aan volwassenen. Aan kinderen en jongeren geef ik 'Aandachttraining' op scholen en in kleine groepen of individueel in Arnhem. Daarnaast verzorg ik stressreductie trainingen voor leerkrachten.

In het kader van het onderzoek van de Radbouduniversiteit naar de effecten van Mindfulness bij volwassenen met AD(H)D, heb ik de 8 weekse MBCT training aan deze doelgroep gegeven.

Sinds januari 2016 ben ik als trainer verbonden aan Karakter. In het kader van wetenschappelijk onderzoek geef ik Mindfulnesstraining aan kinderen en jongeren met AD(H)D van 8-16 jaar en hun ouders. Uit eerder kleinschalig onderzoek is gebleken dat mindfulness een veelbelovende behandeling voor gezinnen met een kind met AD(H)D kan zijn. Zo tonen studies aan dat een Mindfulnesstraining impulsiviteit kan verminderen, aandacht en concentratie kan verbeteren en zelfcontrole kan vergroten bij kinderen met AD(H)D. Daarbij bleek mindfulness ook te kunnen helpen bij het verminderen van stress en AD(H)D symptomen bij ouders van kinderen met AD(H)D.

Ik ben als categorie 1 trainer aangesloten bij de VMBN (Vereniging Mindfulness Based trainers in Nederland en Vlaanderen), bij de Vereniging Voor Mindfulness (VVM) en als kinder- en jongerentrainer bij de AMT (Academie voor Mindful Teaching).